Dat geldt toch niet voor mij? Digitale veiligheid in het MKB

Op donderdag 30 oktober 2014 organiseerde MKB Cyber Advies Nederland in samenwerking met Rabobank een bijeenkomst in het kader van de campagne Alert Online onder de titel: ‘Digitale weerbaarheid. Randvoorwaarde voor ondernemend Nederland’.

Dit blog is een bewerking van het openingswoord op het mini-congres ‘Digitale weerbaarheid’ van dagvoorzitter Wout de Natris, adviseur en mede-eigenaar van MKB Cyber Advies Nederland

Voor degenen die niet bekend zijn met Alert Online, dit is een initiatief van het Ministerie van Veiligheid & Justitie waarbij verschillende partijen hun krachten bundelen om via de campagne en allerlei activiteiten aandacht te vragen voor bewust en veilig gebruik van internet en mobiele communicatie, om mensen en organisaties bewust te maken van hun internet en mobiel gebruik en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Dit jaar nemen ruim 140 organisaties deel als partner. Het thema is dit jaar ‘kennis over cyber security’. Tijdens het mini-congres is gefocust op digitaal veilig ondernemen en dan met name voor het midden en kleinbedrijf. Het is geen geheim dat bedrijven en personen op vele manieren aan het internet verbonden zijn. Zelf zeg ik het altijd dat we met zijn allen het Internet ingerommeld zijn. Het kon, het mocht, werd aangeboden en steeds mooier en meer; en wij stapten allemaal in. Pas in de laatste jaren komen de negatieve kanten steeds meer in het nieuws. Het bewustzijn omtrent de negatieve kanten van het Internet is nog steeds groeiende, terwijl het aantal diensten, applicaties en ingebouwde software spectaculair toenam en toeneemt.

Maandag 27 oktober 2014 besteedde het 8 uur journaal aandacht aan de start van Alert Online met een item over wifi en hoe makkelijk iemand kan “meelezen” op een onveilige wifiverbinding. Het meisje dat het item mocht eindigen zei, haar laptop dichtklappend in de gelegenheid waar ze Facebook had zitten bij werken: “maar ik heb toch niets te verbergen?” Hopelijk heeft ze gekeken om 8 uur. De NOS verslaggevers’ Facebookaccount was binnen de minuut gehackt en overgenomen. Het deed mij het volgende denken: wat als er naast haar een medewerker van een bedrijf zat, die even zijn bedrijfsmail checkt. Wat zou het effect zijn voor het bedrijf van deze medewerker als zijn wachtwoord en toegangscode in het café in verkeerde handen vallen? Zie bijvoorbeeld wat NAVO generaals overkwam in een Münchens hotel of de EU delegatie in het hotel in Bakoe tijdens het Internet Governance Forum in 2012. Allebei als gevolg van het inherent onveilige wifi beleid en aanbod van de respectievelijke hotels. Waarschijnlijk onbewust, maar wel ernstig misbruikt door kwaadwillenden.Maar dat is toch nooit voor mijn bedrijf van toepassing? Dat is toch allemaal alleen maar bangmakerij? Wie is er nu geïnteresseerd in de gegevens van mij en mijn bedrijf? Dit zijn vragen die ik regelmatig hoor. Deze middag is dan ook niet bedoeld om bang te maken. We hebben het over bewustmaken en de weg naar bewust zijn inslaan. Over bewustzijn van de noodzaak voor digitale veiligheid. Waarom eigenlijk? Het ligt voor de hand dat bedrijven en mensen in de komende jaren nog actiever worden op het Internet, er nog meer van afhankelijk worden. Bijvoorbeeld voor de bedrijfsvoering, communicatie, administratie, onderhoud, etc. Steeds meer gebeurt op afstand “in de cloud”. Inmiddels zijn er mensen met apparaten in hun lichaam die wireless zijn aangesloten op het Internet en apps die onze gezondheid meten. Dit vergt een groter bewustzijn van wat er speelt op en rond dat Internet, het gebruik, maar ook van noodzakelijke veiligheidsmaatregelen: het vergt digitale sloten met digitale sleutels en pasjes op digitale deuren. Inderdaad, dit is niet anders dan voor de voordeur, de achterdeur en de ramen van uw bedrijf. De komst van dat besef gaat leiden tot een grotere digitale weerbaarheid voor het MKB.

Tijdens deze middag hebben o.a. Tineke Netelenbos, voorzitter KVNR en ecp en Lodewijk van Zwieten, landelijk Officier van Justitie belast met cyber crime, presentaties gegeven. Alle presentatoren gaven vanuit een andere invalshoek, elkaar aanvullende presentaties, die een goede kijk gaven op wat de stand van zaken op dit moment is. Daarnaast waren er een aantal bedrijven, initiatieven en ideeën in de zaal aanwezig, die het MKB aanmerkelijk bewuster kunnen maken en van daaruit de slag naar een veiliger MKB willen begeleiden.

MKB Cyber Advies Nederland is voornemens om een bijeenkomst als deze vaker te gaan organiseren. Hopelijk treffen we u daar ook aan. Wilt u nu al meer weten, neem dan contact met ons op. Onze gegevens staan op deze website.

Wout de Natris

Leiderdorp, 4 november 2014

Advertisements

About Wout de Natris

As a consultant I specialise in establishing new and different relationships between industry, governments and law enforcement where internet safety and the fight against cyber crime are concerned. This makes me a bridge builder. Hence the blogs name. In this blog I intend to stress the need for interaction, cooperation and exchange of information in order to change the mentioned relationships. On offer: a comprehensive training on all non-technical aspects of spam enforcement and a cyber awareness presentation for companies and institutions
This entry was posted in International cooperation: IP resources and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s